Afleren van duim- of vingerzuigen; tips voor ouders!
Voor veel kinderen biedt duim- of vingerzuigen ontspanning en troost. Maar wanneer moet je dat je kind afleren? En hoe pak je dit aan? Lees hier de tips!
Voor een baby of peuter is het zuigen op een duim of vinger nog niet zorgwekkend. Wanneer dit gedrag echter aanhoudt, is er sprake van een gewoonte. Gewoonten zijn lastiger af te leren. Zoals genoemd in onze vorige blog over afwijkende mondgewoonten, lopen kinderen die bijvoorbeeld duimen een groter risico op scheve tanden en een vervormd gehemelte. Ook kan de stand van de kaak hierdoor veranderen. Dit heeft gevolgen voor de spraak van een kind. Het is daarom verstandig om het duimen op tijd aan te pakken.
Tips om duim- en vingerzuigen tegen te gaan
Een speen afpakken gaat toch stiekem wat makkelijker dan het stoppen met duim- of vingerzuigen. Daarom wat tips:
1. Start op een rustig moment. In bepaalde spannende periodes (Sinterklaas, verjaardag, start op school) zal dit lastiger zijn.
2. Geef uitleg. Vertel waarom het beter is om niet meer te duimen. Leg uit dat tanden scheef gaan groeien. Dit kun je foto’s of filmpjes verduidelijken (voorbeeld: filmpje). Wanneer kinderen begrijpen waarom ze iets af moeten leren gaat dit vaak gemakkelijker.
3. Bedenk samen een alternatief. Wat kan je kind gebruiken ter vervanging van het duim- vingerzuigen? Een knuffel, een dekentje, een kroel van papa of mama? Ga hier samen naar op zoek. Dit kan je kind gebruiken op moeilijke momenten.
4. Maak duidelijke afspraken. Spreek een duidelijke periode af waarin je afbouwt en maak hiervoor een beloningskaart of kalender (Klik hier voor gratis beloningskaarten). Start met haalbare doelen, bijvoorbeeld een uur niet duimen = een sticker. Later kun je opbouwen naar een dagdeel niet duimen, een dag niet duimen etc.
5. Maak een actieplan. Een goedkoop hulpmiddel is de pleister. Elke keer dat de duim of vinger de mond ingaat is de pleister een ‘stopsignaal’. Je start met een grote pleister en eindigt dan steeds kleiner. Tegenwoordig zijn er ook andere hulpmiddelen verkrijgbaar, zoals stinkende crèmes tot speciale braces voor om je duim (bv Dr.Thumb). Op die manier wordt duimen of vingerzuigen een stuk minder aantrekkelijk!
6. Spreek een beloning af. Het afleren van een gewoonte is lastig; extra knap dus als het lukt. Dat mag gevierd worden! Je kind laten meedenken over een beloning werkt extra stimulerend.
7. Blijf positief. Iets afleren kost tijd en geduld. Geef complimenten voor elk moment dat het wél lukt!
Heel veel succes!
Lukt het stoppen met duimen- of vingerzuigen na deze tips niet zelfstandig? Neem dan contact met ons op voor aanvullende hulp!