Je week in balans met een langetermijnplanner
Een nieuw schooljaar is voor veel middelbare scholieren wennen; lestijden zijn anders, sporttijden verschuiven. Soms kort er een baantje of bijles bij. Een goede balans vinden tussen vaste taken en vrije tijd is dan soms lastig. De één went hier snel aan, een ander heeft hier een langere periode voor nodig. Merk je dat een leerling hiermee worstelt? Laat die leerling zijn balans opmaken met een langetermijnplanner!
Wat is een langetermijnplanning?
Deze planning geeft je inzicht in hoe je week er precies uitziet; wanneer ben je op school, train je, maak je huiswerk, heb je vrije tijd etc. Je schrijft er alleen ‘vaste taken’ in en je maakt deze planning alleen wanneer je een nieuw rooster krijgt of als je werk- of sporttijden bijvoorbeeld veranderen. Als je geluk hebt, is dat dus maar één keer per jaar.
Het nut van een langetermijnplanning
- Het invullen van deze planning zorgt voor overzicht.
- Je hebt een goed beeld op welke dagen je veel of juist weinig tijd hebt voor andere taken.
- De langetermijnplanner helpt bij het maken van een realistische weekplanning voor huiswerk en voor andere (leuke) dingen
Voorbeeld van een ingevulde weekplanner
Hoe vul je de langetermijnplanner in?
- Geef met een kruis aan hoeveel tijd je op school bent (vergeet je reistijd niet mee te tellen).
- Geef jezelf 1 dag ‘huiswerkvrij’. Zet een kruis door deze dag.
- Geef hierna elke taak in de legenda een verschillende kleur.
- Kleur de tijd die je kwijt bent aan sport of andere verenigingen. Reken ook de tijd mee die je kwijt bent aan erheen fietsen, omkleden, bijbabbelen met vrienden enz.
- Kleur de tijd die je kwijt bent aan huishoudelijke zaken (tafeldekken, eten, kamer opruimen enz.)
- Kleur de tijd die je kwijt bent aan je bijbaantje.
- Heb je nog andere vaste taken? Bijvoorbeeld bijles? Schrijf dat bij het vakje ‘anders’ en kleur de tijden in de planner.
- In de tijd die over is plan je het huiswerk.
- Als er dagen zijn waarop je weinig tijd hebt voor huiswerk, zorg dan dat je op een andere dag meer tijd inplant.
- Alle lege vakjes kun je zelf indelen: dat is je vrije tijd!
Tip: Plan dagelijks 1,5 tot 2 uur voor het maken en leren van je huiswerk. De tijd die je aan je huiswerk besteed is natuurlijk afhankelijk van het niveau en het leerjaar dat je zit.
Hoe staat het met jouw balans? Goed? Hang de planner ergens op. Je kunt hem goed gebruiken tijdens het plannen van je huiswerk in je agenda.
Misschien concludeer je dat je ergens meer of minder tijd aan moet besteden. Dan is het belangrijk om prioriteiten te stellen: moet je overal ja op zeggen? Wat vind je zelf belangrijk? Moet je alles écht doen? En wat is de consequentie als je iets niet doet? Deze vragen kun je helpen bij het opstellen van een nieuwe, meer wenselijke langetermijnplanner.
Heel veel succes! Je vindt de download van de langetermijnplanner hier.