Eindexamens: Goed voorbereid richting de eindstreep!
Op tijd beginnen…Je hebt het tijdens je hele schoolperiode vast al vaak gehoord. Je weet het wel, maar toch komt het er vaak niet van. Op het allerlaatste moment leren voor je examens zorgt gegarandeerd voor dikke stress, die jij niet kunt gebruiken. Goed timemanagement kan helpen goed voorbereid richting de eindstreep te gaan. In deze blog vertellen we hoe je een goede planning kunt maken. Wil jij tips om in jouw allerlaatste periode op de middelbare school te knallen? Lees snel verder!
Waarom zou je met een eindexamenplanning werken?
Voor je examens moet er behoorlijk wat geleerd worden, dat weten we allemaal. Knappe kop, als het je lukt om meerdere vakken binnen een week of twee in je hoofd te stampen.
Een paar leerfeitjes op een rij:
• Je onthoudt dingen beter als je ze herhaalt: dus beter vaak en kort leren, dan 1 keer lang!
• Elke 30-45 minuten heb je een korte pauze nodig: tijdens een pauze zet je brein al het geleerde op de goede plek.
• Na 2-3 uur blokken zit je brein even vol: Neem een wat langere pauze, zodat je hersenen daarna weer nieuwe informatie kunnen opnemen.
• Afwisseling houd je brein scherp: wissel het stampwerk en het maken van oefenexamens bijvoorbeeld af en wissel elke 30-45 minuten van vak. Leren word zo minder saai, dat zorgt voor een blij brein!
Door deze feitjes begrijp je misschien beter waarom het maken van een goede planning (en je eraan houden 😉 ) belangrijk is. Op tijd beginnen dus en elke dag van verschillende vakken een klein beetje aanpakken: een planning werkt hier perfect! We geven je tips hoe je dit stapsgewijs aanpakt!
Stap 1: Overzicht per examenvak
Een examenplanning betekent niet dat je de komende periode plant wanneer je ‘Engels’ of ‘Economie’ aanpakt. In een goede planning kun je precies zien wat je gaat aanpakken, wanneer je dat doet en hoe lang. Bijvoorbeeld ’15.00-15.45 Economie hoofdstuk 1, paragraaf 1 en 2 samenvatten’. Belangrijk dus om eerst duidelijk te bekijken wat je voor elk vak precies moet kennen en kunnen. Wat voor soort examen is het; mondeling of schriftelijk? Op welke manier kun je deze stof het beste voorbereiden; samenvattingen maken, oefenopgaves maken?
Maak met dit werkblad een duidelijk overzicht van de leerstof van elk vak. Schrijf er ook bij welke acties jij onderneemt om de leerstof aan te pakken: bv 5 oefenexamens maken, samenvatting maken van ieder hoofdstuk, alle vocabulaires in WRTS zetten en uit je hoofd leren. Probeer per vak een inschatting te maken hoe vaak je dit zou moeten inplannen (denk aan de leerfeitjes).
Stap 2: Weekplanningen maken
Je weet nu wat je wilt doen voor elk vak en hoe vaak je dit wilt plannen. Nu alleen nog bedenken wanneer je dat gaat doen. Op het werkblad dat je hebt gedownload vind je ook een weekplanning. Print deze voor het aantal weken dat je nog hebt tot je examens. Verdeel de stof, per vak, over deze periode. Probeer voor de vakken die je lastig vindt dagelijks iets aan te pakken, andere vakken plan je om de 1 of 2 dagen in. Start met plannen voor de lastigste vakken, zo weet je zeker dat je daar genoeg tijd voor hebt. Vink per examenoverzicht af wat je ingepland hebt, zodat je niets vergeet.
Plantips voor je examens:
• Gebruik een potlood, zodat je altijd nog dingen kunt aanpassen.
• Maak een haalbaar plan: plan niet teveel per dag (denk aan de feitjes) en houd rekening met werk-, sport- en vrije tijd. Ook speciale dagen, als verjaar- of feestdagen blokkeer je in je planning. Niet haalbare doelen zorgen ervoor dat je de planning steeds moet aanpassen.
• Plan regelmatig herhalingen in: plan bijvoorbeeld na alle paragrafen van een hoofdstuk een herhaling van het hele hoofdstuk in. Na alle vocabulaires van 1 hoofdstuk oefen je het hele hoofdstuk nog eens. Als je na elke 4 leermomenten van een vak een herhalingsmoment plant, heb je ook gelijk een ‘buffer’ ingebouwd. Mocht er iets onverwacht gebeuren, dan hoef je niet steeds een hele nieuwe planning te maken.
• Start elk leermoment met 5 minuten terugpakken van wat je de laatste keer hebt geleerd voor dat vak. Waar ging het ook alweer over? Kun je nog feiten benoemen, begrippen omschrijven? Dit is een goede warming up voor je leermoment van vandaag; je zet zo ‘de juiste deurtjes’ in je brein open!
• Vul de planning in zoals jij wilt. Sommigen noteren alleen wat ze die dag aanpakken, anderen noteren er alles in zoals vrije tijd, bedtijd etc. Wat werkt voor jou het best?
• Gebruik verschillende kleurtjes in je planning voor de vakken of voor maak-, leer- of herhaalwerk. Zo zie je in een oogopslag wat de bedoeling is vandaag.
• Het plannen is best een klus, logisch als je dat nog lastig vindt. Vraag hulp aan iemand die hier al ervaring mee heeft, zoals je ouders, een ouder broer/zus of een vriend. Zij denken vast graag met je mee!
Met het maken van een goed overzicht van je examenstof en een planning voor de komende periode heb je serieus al een hele grote stap gemaakt. Dat geeft rust. Als je de komende tijd dagelijks je planning aanhoudt, ga je stapje voor stapje goed voorbereid richting die eindstreep!
Wij wensen je heel veel succes bij de laatste loodjes!
Hulp nodig bij het aanpakken van je planning? Neem contact met ons op! Wij helpen graag.