Blog: Leesmotivatie tijdens de zomervakantie vergroten
Als je ergens goed in wilt worden, dan moet je daarvoor oefenen. Hoe meer je bijvoorbeeld voetbalt, hoe beter je wordt in het voetbalspel. Dat geldt ook voor lezen. Dat klinkt natuurlijk heel simpel, want wat als het lezen je moeilijk afgaat door bijvoorbeeld dyslexie? Het lezen gaat moeizaam, waardoor je vaak leest met tegenzin en/of ‘omdat het moet’. Hierdoor kan vooruitgang op leesgebied achterblijven. Je komt dan terecht in een negatieve spiraal. Om die negatieve spiraal te voorkomen, of te veranderen, moet je dat patroon doorbreken….Wie lezen namelijk leuk vindt, zal positieve ervaringen opdoen, meer leeservaring hebben én uiteindelijk beter gaan lezen. In dit blog daarom motiverende (voor)leestips, zodat terugval in leesniveau na de zomervakantie voorkomen wordt!
Verschil motivatie vanuit jezelf of van buitenaf
Wanneer je het lezen als een interessante, gezellige, grappige of leuke taak ervaart, ben je vanuit jezelf gemotiveerd om te lezen. Dit zorgt ervoor dat je zelf sneller zelf een boek pakt en vaker en/of langer leest. Voor veel kinderen met lees- en spellingproblemen is dit zeker niet vanzelfsprekend. Zij gaan het lezen in hun vrije tijd liefst zoveel mogelijk uit de weg. Terwijl het juist belangrijk is om in vakanties te blijven oefenen. Veel kinderen zakken bijvoorbeeld na de lange zomervakantie terug in leesniveau. Dat is erg jammer. Om de leesmotivatie van deze kinderen te stimuleren tijdens de vakantie, helpt vaak wat motivatie van ‘buitenaf’. Een kind leest dan bijvoorbeeld voor een beloning of voor betere leesprestaties op school. Ons uiteindelijke doel is om hiermee de negatieve spiraal te doorbreken; kinderen laten ervaren dat lezen leuk is en dat ze hierdoor op niveau blijven óf zelfs groeien!
Hoe kun je als ouder het leesplezier stimuleren?
Iedereen is anders. Dat betekent ook dat we zeker niet allemaal van dezelfde boeken of het zelfde leesvoer houden. Het is allereerst belangrijk samen op zoek te gaan naar leesvoer dat past bij jouw kind. Wat voorbeelden:
- Kinderen met een grote fantasie vinden het vaak heerlijk om te lezen en kunnen genieten van boeken waarin ze worden meegenomen in een fantasiewereld.
- Sommige kinderen zijn meer doeners (als ze bijvoorbeeld graag bakken, koken, knutselen, tekenen of bouwen) en hebben van nature minder de neiging om zelf te gaan lezen in een boek. Bij deze kinderen kun je samen op zoek naar meer praktische boeken, die aansluiten bij het interessegebied van je kind. Bijvoorbeeld boeken die aansluiten op vragen als: ‘Hoe maak je een……? Hoe werkt een…? Hoe bak je een…..? Hoe bouw je een….?’ Het lezen (én volgen) van bijvoorbeeld een recept of een instructie voor een knutselwerkje is óók lezen! Met een beetje creativiteit en moeite kun je altijd iets vinden dat aansluit bij de interesse van je kind.
- Sommige kinderen willen graag alles weten: ze vragen veel en zuigen graag informatie op. Ga dan eens op zoek naar informatieve boeken of teksten op internet die aansluiten bij hun interesse. Houden ze van bepaalde dieren? Willen ze alles weten van een bepaald land of een bepaalde sport?
- Houden ze van humor? Pak er eens een moppenboek bij of een strip. Ook dat is lezen!
- Houdt je kind van rollenspel? Er bestaan toneel-leesboeken: dat zijn boeken waarbij je eigenlijk samen een toneelstukje opvoert. Ieder kiest een rol en je leest samen hardop de dialogen voor.
- Maak je een uitstapje deze vakantie? Ga samen eens naar de website van die dierentuin, het pretpark, de speeltuin, de bioscoop…etc. Op de website staat een heleboel praktische informatie die je kind kan doorlezen om zich voor te bereiden op het uitje!
Check voor leesboekentips eens deze site. Hier geven ze boekentips aan de hand van bepaalde ‘leestypetjes’. Welk ‘leestype’ sluit aan bij jouw kind?
Lezen moet fijn zijn
Alleen lezen kan heel fijn zijn, maar veel kinderen vinden samen lezen veel gezelliger. Plan een aantal vaste momenten waar je je kind de volledige aandacht geeft en samen leest. Je kunt bijvoorbeeld om de beurt een stukje lezen. Zorg ervoor dat het een fijn moment in de week is en geniet ook zelf van deze momenten samen met je kind. Besteed dus niet te veel aandacht aan leesfouten of leestempo, maar klets liever over het boek. Stimuleer de fantasie van je kind door bijvoorbeeld samen te bedenken hoe het verhaal zal aflopen. Bespreek moeilijke woorden of bekijk samen de afbeeldingen in het boek, vraag naar de mening van je kind. Kies voor een niet te moeilijk boek. Dat kan leiden tot frustratie.
Zien lezen, doet lezen
Wanneer kinderen zien dat hun ouders lezen of enthousiast zijn over lezen, dan motiveert dat om ook te gaan lezen. Geef dus zelf het goede voorbeeld. Pak op vakantie een leuk boek of tijdschrift, lees het nieuws of lees voor over het vakantieland waar je verblijft!
Leesmotivatie vergroten met LEESBINGO: gratis download!
Om de leesmotivatie van je kind te vergroten tijdens de vakantie hebben we een leesbingokaart gemaakt. Je downloadt hem hier. Hierop staan allerlei bijzondere manier om leestijd in te vullen. Kan jouw kind bijvoorbeeld op z’n kop lezen? Of in een speeltuin? Dagelijks 10-15 minuten lezen is een mooi streven. Maak samen afspraken over de beloningen. Mag je kind bijvoorbeeld in de vakantie een keer bepalen wat jullie eten bij een volle rij? Of mag hij/zij bepalen wat jullie op een dagje uit gaan doen, bij een volle kaart?
Wij wensen jullie samen veel leesplezier toe tijdens de vakantie!