Huiswerk plannen met pictogrammen

Iedereen heeft een bepaalde structuur nodig om goed te functioneren. Het is fijn te weten wat er dagelijks moet gebeuren en op welk moment. Zo houd je overzicht. Nu we thuis zitten, is de ‘bekende’ structuur echter ver te zoeken. Andere slaapritmes, mensen om je heen en meer afleidende factoren: het maakt het voor iedereen een stuk lastiger om taken uit te voeren. Zeker voor bijvoorbeeld pubers, kinderen met concentratieproblemen of ASS (Autisme) is het belangrijk om structuur aan te houden. Wanneer heb ik een online-les? Wanneer kan ik hulp vragen aan mijn ouders? Welke huiswerktaken heb ik? Voor kinderen met bijvoorbeeld ASS is het schrijven van een planning in de agenda vaak niet voldoende. Vandaar deze blog over plannen met pictogrammen; pictogrammen geven overzicht bij dagelijkse taken.

Zoek je naar meer structuur voor je kind tijdens het thuiswerken? Schrijf je hieronder in, ontvang de pictogrammen gratis in je mailbox en print ze uit (lamineer ze voor regelmatig gebruik). Lees snel verder hoe je de pictogrammen kunt inzetten om thuis rust te creëren.

Samen een planning maken

Een dagplanning maken is ’s middags of ‘s avonds het prettigst. Zo weet iedereen de volgende ochtend meteen wat er moet gebeuren. Plan samen met je kind(eren), zeker bij jongere kinderen. Dit zorgt voor meer motivatie om er mee te werken. Verloopt dit plannen samen goed? Laat je kind het dan eens zelf proberen en controleer of dat lukt. Zo wordt je kind hierin steeds zelfstandiger.

Aan de slag

Bespreek samen wanneer je kind opstaat, online-les heeft en welke huiswerktaken er gedaan moeten worden. Je plant ook tijd voor een kleine pauze of wat meer vrije tijd. Daarnaast is het handig om een moment te plannen voor het stellen van vragen: zo kom je als ouder ook aan eigen taken toe en weet je kind precies wanneer hij je wél om hulp kan vragen. Wanneer de volgorde van de taken is bepaald, hang je de pictogrammen onder elkaar op. Dit kan op bijvoorbeeld een prikbord of whiteboard. Een whiteboard is het handigst: hier kun je naast de pictogrammen ook tijden en opdrachten schrijven.
Een aantal kaartjes zijn leeg. Deze kan uw kind zelf invullen wanneer het iets mist.

Belonen

Het is, vooral in het begin, belangrijk om tussendoor te vragen of het lukt en of er iets in de planning veranderd moet worden. Bespreek ’s avonds, voor het maken van de nieuwe dagplanning, hoe het is gegaan. Sta als ouder open voor feedback van je kind: wat werkt, wat niet? Stel samen bij indien nodig. Geef complimentjes als je kind zich aan de gemaakte planning houdt, moedig het extra aan wanneer het wat moeizamer gaat. Je zou er in het begin een beloningssysteem aan kunnen koppelen. Spaar bijvoorbeeld voor een beloning als het je kind lukt om zich aan de dagplanning te houden. Dit kan bijvoorbeeld via het sparen van stickers (leeftijdsafhankelijk) of leuke activiteiten (bepalen wat je eet, welke film je samen kijkt, samen een spelletje doen etc). Geef niet te snel op, wanneer het niet lukt. Aanpassen van gedrag heeft tijd nodig!

App voor de smartphone

Tegenwoordig zijn er ook handige apps waar je voor het gezin of voor één kind op kunt plannen met pictogrammen. Een Nederlandse versie is bijvoorbeeld ‘MijnEigenPlan’ (niet gratis). Je kunt hier een dagplanning met pictogrammen maken op een tablet, laptop of smartphone en bijvoorbeeld meldingen ontvangen wanneer je aan een andere taak moet beginnen. Handig!

Heeft je kind meer hulp nodig bij plannen of het creëren van structuur? Neem contact met ons op!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang onze pictogrammen gratis!