Blog: Start van het nieuwe schooljaar vermoeiend? Vijf slaaptips voor kids!

Het nieuwe schooljaar is begonnen! Het is na zo’n lange zomervakantie vaak weer even wennen om in het ritme te komen. Dat kan best vermoeiend zijn. Of het nu om een kleuter of puber gaat. In dit blog geven we 5 slaaptips die helpen tijdens de vermoeiende eerste schoolweken!

Vijf slaaptips voor kinderen in de opstartweken van het nieuwe schooljaar:

  1. Sommige kleuters doen nog een middagdutje. Kleuters die geen dutjes meer doen, hebben tijdens deze vermoeiende opstartweken misschien tóch weer even behoefte aan dat slaapmomentje. Het is helemaal niet gek om dit op een woensdagmiddag of in het weekend weer even toe te laten. Wel kan het zijn, dat je kind hierdoor ’s avonds pas later in slaapt valt. Maak je kind in dat geval na een middagdutje van ongeveer 45 minuten wakker. Zo kort je de slaaptijd ’s nachts niet in, door het dutje van overdag. Iets vroeger naar bed gaan is in deze periode natuurlijk ook prima, ook voor pubers ;-). Bij pubers kunnen powernaps overdag zorgen voor te weinig slaapdruk in de avond.
  2. Voor iedereen is het fijn een slaapritueel te hebben; voor je naar bed gaat doorloop je vaak acties in dezelfde volgorde. Bijvoorbeeld eerst je kleren klaar leggen voor de volgende dag, dan in bad, tanden poetsen etc. In de vakantie schiet dit slaapritueel er nog wel eens bij in of het verloopt anders, omdat je bijvoorbeeld op een andere plek of in een ander land bent. Probeer dit weer goed op te pakken. Elke avond dezelfde volgorde biedt structuur en veiligheid, wat inslapen voor iedereen gemakkelijker maakt.
  3. Bespreek of bekijk met elkaar de komende dag of week. Hoe laat begint de dag, wanneer zijn de pauzes en hoe lang duurt de schooldag? Wanneer moeten de gymkleren of andere schoolspullen mee? Je kind weet hierdoor wat het kan verwachten. Dit kan helpen spanningen te verminderen die het slapen in de weg kunnen zitten.
  4. We weten het stiekem wel, maar beeldschermen (tv, tablet, telefoon) zijn niet bevorderlijk voor het slapengaan. In de vakantie is er wellicht flexibeler omgegaan met de schermtijden. Probeer na de vakantie de schermtijd vlak voor het slapen weer te vermijden. Zo kun je bij jongere kinderen bijvoorbeeld afspreken dat er na het avondeten geen schermtijd meer is. Bij jongeren (en volwassen 😉 is het verstandig om een uur voor het slapen geen scherm meer te gebruiken.
  5. (Voor)lezen of napraten over de dag kunnen mooie onderdelen zijn van een bedritueel; ‘Wat vond je leuk vandaag? Met wie heb je gespeeld? Wat vond je vandaag fijn?’ Maar voor oudere schoolkinderen en middelbare scholieren kan het ook prettig zijn om na een lange schooldag nog wat kwijt te kunnen. Even een fijn momentje met jou alleen. Kies hiervoor een geschikt moment (dit is niet voor iedereen geschikt vlak voor bedtijd). Probeer een concrete vraag te stellen over de dag, zoals ‘Wat was een moment dat je trots was op jezelf? Wat was vandaag een uitdaging?’.

Hopelijk helpen deze tips in de eerste schoolweken met het overschakelen van vakantieritme naar het schoolritme. Het ene kind went wat sneller dan de ander. Belangrijk om hier tijd en ruimte voor te geven. Is er toch extra ondersteuning nodig bij het krijgen van een goed slaapritme of blijven spanningen na de start van het nieuwe schooljaar bestaan? Neem dan contact met ons op via 0165-630954 of mail naar info@praktijkschoone.nl.