Non-verbale communicatie bij kinderen
Met non-verbale communicatie ‘vertel’ je eigenlijk zonder woorden te gebruiken. Je geeft signalen aan een ander met bijvoorbeeld gebaren, oogcontact of je kleding. Non-verbale communicatie is een ontzettend belangrijk onderdeel van communicatie. Zeker bij kinderen. Slechts 7% van wat zij voelen drukken ze namelijk in woorden uit. De rest ‘vertellen’ ze dus non-verbaal.
Ontwikkeling van non-verbale communicatie bij kinderen
De ontwikkeling van non-verbale communicatie begint al vanaf de geboorte van een kind. We noemen dit ook wel pre-verbale communicatie. We verstaan hieronder verschillende dingen zoals het vastpakken van uw hand, het laten zien wat hij of zij wil hebben of samen met ouders naar iets kijken.
Verschillende communicatiefases bij kinderen
Kinderen doorlopen vier verschillende communicatiefases:
- Ontdekkers
In deze fase communiceren kinderen nog niet met een bepaald doel voor ogen. Ze reageren wel op hoe ze zich voelen en wat er om hen heen gebeurt, maar zonder doel.
- Stille Praters
In deze fase drukken kinderen zich uit zonder daadwerkelijk woorden te gebruiken.
- Starters
Starters gebruiken losse woorden, gebaren of plaatjes om te communiceren.
- Bouwers
Kinderen in de vierde fase noemen we bouwers. Zij gebruiken woordjes en formuleren daarmee twee- of driewoordzinnetjes.
Wilt u weten in welke fase uw kind zich bevindt? Bekijk dan onze vragenlijst en vul deze in.
Achterblijven op de non-verbale ontwikkeling
De lachjes, de huiltjes en de manier waarop een kind contact met ze maakt: ouders kennen hun kind als geen ander. Wanneer u vermoedt dat uw kind achterloopt op de ontwikkeling van (non-verbale) communicatie kunnen onze logopedisten hierbij helpen. Vragen? Neem contact met ons op!