fbpx
Praktijk Schoone - Dyslexie.jpg

Stotteren

Stotteren wil zeggen: niet vloeiend spreken. Wanneer iemand stottert worden klanken of lettergrepen herhaald of verlengd. Ook kunnen er gespannen pauzes of blokkades optreden die het ritme van de spraak verstoren. Soms komen er daarnaast nog andere hoorbare en/of zichtbare symptomen voor zoals meebewegingen in het gezicht en van lichaamsdelen, verstoringen van de adem, transpiratie en spanning.

Hiernaast kan het voorkomen dat er verborgen symptomen  ontstaan zoals het vermijden van situaties, het omzeilen van  bepaalde woorden of klanken, een gebrek aan zelfvertrouwen en/of  angst om te spreken. Stotteren kan de communicatie ernstig verstoren en grote gevolgen hebben voor het leven van de persoon die stottert  in de omgang met andere mensen.

Vaak twijfelen ouders of er sprake is van stotteren. Kinderen in de leeftijd tussen 2 tot ongeveer 5 jaar oud maken vaak een fase door waarin de spraak onvloeiend wordt. Deze onvloeiendheden worden ‘normale onvloeiendheden’ genoemd. Bent u ongerust over het spreken van uw kind?

Met behulp van de Screeningslijst voor stotteren (zie link) , die u in kunt vullen wanneer uw kind tussen de 2-7 jaar oud is, kunt u een indicatie van de ernst van het stotteren bij uw kind verkrijgen en weet u of het raadzaam is contact op te nemen met de logopedist.

https://www.stotteren.nl/ouders/screeningslijst-voor-stotteren-sls.html

Met vroegtijdige signalering en behandeling van stotteren (vanaf het 2de jaar en vóór het 7de jaar) zijn veel problemen op latere leeftijd te voorkomen.

Binnen Praktijk Schoone zijn logopedisten werkzaam die zich gespecialiseerd hebben in het begeleiden en behandelen van stotteraars en hun omgeving. Indien nodig werken de logopedisten op dit gebied nauw samen met de orthopedagogen en psychologen. Deze multidisciplinaire aanpak is vaak het meest effectief.