Waar let je op bij de aanschaf van een schoolagenda? 8 tips!
Start jouw kind volgend jaar in de brugklas? Dan is de aanschaf van leuke schoolspulletjes, zoals een agenda vast al besproken thuis. Ondanks het gebruik van een online omgeving door scholen, zoals Magister, blijft de agenda populair onder middelbare scholieren. En dat is niet zonder reden: ze zijn ontzettend handig. Er is alleen veel keus in grootte, stevigheid, schrijfruimte en prijzen. Onderstaande aandachtspunten helpen jouw puber bewuster te kiezen voor een goede agenda waar je een heel jaar plezier van hebt!
Waarom een agenda gebruiken naast de online omgeving van school?
In de online omgeving van school wordt huiswerk geplaatst op de dag dat het werk af moet zijn. Een agenda is overbodig, zou je zeggen. Zeker niet. Veel maak- of leertaken zijn namelijk groot. Eén avond ervoor beginnen is vaak te laat en andere taken komen in de knel. Het verdelen van huiswerk in kleinere taken en het plannen van deze deeltaken is daarom belangrijk. Je stelt zo korte, haalbare doelen voor jezelf. Dit zorgt voor overzicht, minder spanning en betere prestaties. Dit kan niet in Magister (of andere online schoolomgeving), wél in een agenda. Er zijn zowel online als papieren agenda’s beschikbaar. In onze huiswerkklas zien wij dat jongeren de papieren agenda of weekplanners het prettigst vinden. Zij vinden dit overzichtelijker. Hieronder vertellen we waar je op kunt letten bij de aanschaf van een papieren agenda.
Waar let je op bij de aanschaf van een papieren agenda?
1. Doel bepalen
Wanneer je een agenda aanschaft is het belangrijk te bedenken wat je in je agenda noteert. Wil je er alleen je schoolwerk in plannen en je cijfers noteren? Of wil je er bijvoorbeeld ook verjaardagen of adresgegevens van vrienden in schrijven? Er zijn ook agenda’s die vol staan met leuke tips, feitjes en nieuwtjes. Of je kunt er zelfs foto’s in bewaren. Leuk, wanneer je je even verveelt 😉 Na het bepalen van je doel check je gerichter of een agenda aan jouw wensenlijstje voldoet.
2. Schoolagenda of planagenda?
In de meeste schoolagenda’s schrijf je het huiswerk dat af moet zijn en eventuele deeltaken die je aanpakt in hetzelfde schrijfvak. Dat kan onoverzichtelijk werken voor sommige scholieren. Als je meer overzicht wilt, zijn er speciale planagenda’s op de markt. Hierin schrijf je in het ene vak wat er die dag af moet zijn, in een ander vak plan je welke deeltaken je die dag aanpakt. Voorbeelden van zo’n planagenda zijn bijvoorbeeld de Plenda of de Mascha Planner.
3. Formaat en schrijfruimte
Agenda’s zijn er in allerlei formaten. Zo zijn er hele kleine agenda’s, die weinig plek innemen in je volle rugtas. Vaak geldt; hoe groter de agenda, hoe meer schrijfruimte. Schrijfruimte is belangrijk voor het goed plannen en verdelen van je huiswerktaken. De schrijfruimte is in elke agenda anders verdeeld. Let daar goed op. Schrijf je groot? Kijk of de lijntjes niet te dicht op elkaar staan of dat deze niet te kort zijn. Wil je veel plannen in het weekend? Check of daar ruimte voor is. Extra ruimte voor notities is ook fijn, zodat je verjaardagen, sport of andere belangrijke dingen kunt opschrijven.
4. Duidelijkheid en structuur
Sommige agenda’s bestaan uit een lege weekindeling, die je zelf invult. In andere agenda’s kun je de volgorde van je huiswerk bepalen, noteren hoe lang je met je taak bezig bent of afvinken wanneer je een taak klaar hebt. Dit zie je vaak in planagenda’s terug. Bedenk wat je zelf het fijnst vindt.
5. Prijs
Agenda’s koop je al voor een paar euro bij bepaalde winkels, bij andere winkels ben je tientallen euro’s kwijt. De prijs is afhankelijk van de grootte, het merk en het materiaal waarvan het gemaakt is. Een goede agenda hoeft zeker niet duur te zijn. Je wilt natuurlijk wél dat de agenda er ook leuk uitziet; je moet er toch een heel jaar mee doen! Ook zijn er agenda’s gemaakt van gerecycled materiaal; zo ben je ook nog eens goed bezig voor het milieu!
6. Stevigheid en materiaal
Het materiaal van de kaft is belangrijk voor de stevigheid. Sommige zijn van karton, sommige bijvoorbeeld van leer, plastic of stof. Een agenda met een ringband is ook erg handig; de rug kan niet stuk en je kunt je agenda volledig dubbelvouwen. Zo neemt hij minder plek in op je bureau wanneer je er in werkt. Ook het soort papier is belangrijk om naar te kijken. Schrijf je graag met pen? Dan is glad papier prima. Werk je liever met potlood, zodat je nog makkelijk dingen aanpast? Dan kies je beter een agenda met stugger papier.
7. Bladwijzer
Niets zo irritant dan steeds te moeten zoeken naar de juiste dag. Een elastieken band of een bladwijzer in de agenda zorgt ervoor dat je de juiste bladzijde snel voor je neus hebt.
8. Looptijd
Schoolagenda’s lopen meestal van begin tot eind schooljaar. Ook zijn er jaaragenda’s die van januari tot december lopen. Voor scholieren is een agenda voor een heel schooljaar het fijnst. Sommige planagenda’s houden daar rekening mee. Er zijn ook agenda’s waar je zelf een datum moet invullen. Dit kan lastiger zijn wanneer je bijvoorbeeld langer vooruit moet plannen voor grote projecten.
Hopelijk kan jouw puber na het lezen van deze 8 punten bepalen wat zijn/haar wensenlijstje is voor een goede schoolagenda.
Heel veel succes met de aanschaf!
Wil je leren hoe je moet plannen in je nieuwe schoolagenda? Kom naar onze huiswerkklas!
Meer info op www.praktijkschoone.nl/huiswerk-leren